Hír Interjú Kritika Riport

2013. június 13. 06:30, vanyaneni

„Az elmebajt próbáltuk elkapni”

Peer Gynt-jével komoly esélyes a POSZT-on Polgár Csaba. Örülne egy díjnak, de úgy érzi, az átpolitizált fesztivál inkább seregszemle, mintsem a legjobb előadások felvonultatása. Így egy esetleges díj is más fényben tűnik fel.

polgarcsaba1.jpg

Díjesélyes a Peer Gynt-alakításod. Te szereted?

Jó érzés játszani. Gyönyörű anyag, a Kúnos- Rakovszky fordítás hihetetlenül jó, nagy öröm ezzel dolgozni. Sok munka van még vele, de jó birkózni. És hát ez a szerep egy önismereti terápia is.

Elég egyszemélyes munka egy Peer Gynt-előadás…

Persze az ember viszi a vállán, de azért nálunk mindig nagy a csapatmunka, egyfajta védőháló alattam. Maga a szereplő is főleg magában pörög, de tényleg nagyon jó érzés. Jó érezni, hogy bíznak benne.

Sikerült adaptálni Pécsre, a nagyszínpadra?

Nagyon jó itt az akusztika, szép lett a díszlet, kicsit át lett alakítva a térhez. Nem volt olyan érzésem, hogy kipukkadt volna a dolog.

A szombathelyiek vendégjátékánál, A félkegyelműnél is megmaradt a főszereplő zsenialitása, de a nagy színpadon vesztett varázsából az előadás.

Van ilyen, hogy egy előadás eltűnik, ha nagyobb térbe kerül, de ha valami működik, a színész fel tudja mérni a más teret is, alkalmazkodni tud hozzá.

peer.jpg

A Peer Gynt-ben

Jó az átváltozó-képességed, itt, Pécsen is alig ismertelek meg, de Peer Gynt-ként ez különösen jól jön, nem?

Igen, ő is sokat változik, sok szerepet kipróbál, megenged magának. Tamással (Ascher Tamás, a rendező – a szerk.) megbeszéltük, hogy nem kell öregembert játszanom, inkább a játékossága, a gyors alkalmazkodása a fontos Peer Gynt-nek. Az végig nyitott kérdés marad, hogy ez az utazás valóban megtörténik-e vele, vagy csak a képzelete játszik vele. A második felvonáshoz Klaus Kinski egy időskori riportját néztük meg. Az elmebeteg színészzseni az Újtestamentumot csinálta meg egyedül, erről készítettek vele egy riportot.  Három perc után borzalmasan kiakadt, felbosszantotta a riporter, ő meg elküldte az egész stábot a fenébe. Na, Ascherrel ezt a személyiséget próbáltuk elkapni.  Az elmebaj és a gyötrő egománia keverékét.

Hogy érzed, letetted ezzel az előadással a névjegyedet a társulatban?

Kívülről lehet, hogy így tűnik, mert a nézők etapokat, bemutatókat látnak csak egy színész munkájából. Belülről folyamatos munkának tűnik. Aztán eljön egy pillanat, amikor úgy érzed, na ezzel meg lehet lendülni.

A Peer Gynt ilyen meglendülés?

Mikor elkezdtük próbálni, olyan furcsa egybeesések voltak az életemben. Jókor jött. Harmincévesen kezdtem próbálni egy olyan figurát, aki menekül a felelősség elől, majd az olvasópróba másnapján kiderült, hogy gyermekem lesz.

Szerintünk esélyes vagy egy POSZT-győzelemre, örülnél neki?

 Az ember örül egy díjnak. Az más kérdés, hogy a jelenlegi POSZT – köszönhetően az elmúlt évek kitartó és igen erőteljes politikai aknamunkájának (amihez csak gratulálni tudok minden résztvevőnek) - valóban a legjobb előadások fesztiválja-e, vagy inkább seregszemlének nevezendő –  én az utóbbira szavaznék. Ez azért a díjakat is más színben tünteti fel.

Hogy bírod, hogy Ascher Tamás állandóan próbál, megbeszéléseket tart még jóval a premier után is?

Nagyon szeretem. Megszoktam. Másnak lehet, hogy fárasztó, de én élvezem, hogy egy percre sem engedi ki a keze közül az előadást.

Nem csak játszol, rendezel is, a Merlin – a HOPPart és az Örkény közös produkciója - esélyes volt egy POSZT-meghívásra is. Mit szeretsz jobban: rendezni vagy játszani?

Mindkettőt. Most nyáron egymás után kettőt rendezek, biztos meg fogom utálni… Münchenben a Volkstheaterben Shakespeare Julius Caesar-t, ennek szeptember végén lesz a bemutatója, augusztusban Ödön von Horváth Délszaki éj című darabját, ennek augusztus végén Berlinben, a Neuköllner Oper-ben lesz előbemutatója.

Az Örkényben nem bánják, hogy van más dolgod is?

Mácsai Pali (az Örkény igazgatója – a szerk.) toleráns ezzel kapcsolatban. Nehéz egyeztetni az utazásokat. Ide is úgy jöttünk, hogy Karlsruheben játszottunk a Merlinből kettőt a Festival Premiéres - en, ahol a szerző is megnézte. Az nem jó, hogy évad végén le kellett vennünk, mert nem találta meg a közönségét, vagy mi nem találtuk meg a közönséget, nem jöttek rá a nézők. Hátha külföldre el tudjuk adni még valahova.

Az hogy megy?

Ha az előadás kijut egy fesztiválra, ott jó eséllyel más szervezők is megnézik, így érkezhetnek új meghívások.

Fotó: celebcenter.hu, Mészáros Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr525358368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása