Hír Interjú Kritika Riport

2013. november 09. 15:20, exruhatáros

Skandináv thriller a színpadon

Misztikus erővel bír? Az emberi lélekben jártas amatőr pszichológus? Vagy csak blöfföl? Norvég kortárs dráma ez, nem A mentalista.

A zord Északon, a norvég hegyek között játszódok Terje Nordby kortárs norvég drámaíró 1993-as színdarabja, a Jégszirom. A meg nem nevezett korra (valószínűleg a huszadik század első felére, de ez mindegy is) tehető háromszereplős dráma egy világtól távoli tőzegkunyhóban élő, megkeseredett viszonyban létező házaspár és a kívülről érkező gyógyító találkozása. Johanna, a feleség ágyban fekvő beteg, mai szóval depressziós. Férje, a segítőkész Andreas elhívja a messzi fjordokról a Bűbájost, aki minden beteget meg tud gyógyítani. A Bűbájos azonban ráolvasások és gyógyfőzetek helyett a házaspár lelkére akar hatni, nem fél fájdalmat okozni, alaposan kikérdezi őket és jégbe dermedt titkot talál a múltjukban…

phoca thumb l dsc 6530m dokaattila amdala
Fotó: Dóka Attila / Amdala.hu
 

A rideg, szegényes hegyi kunyhóban a szereplők folyamatosan sztoriznak, Johanna lázas látomásait meséli, a Bűbájos jelképes és vidám anekdotákkal próbálja megfejteni a házaspár titkát. Tamási Áron fókabőrbe kötve. Szimbólumokkal, természeti képekkel, jelképes motívumokkal sűrűn megtűzdelt, mégis humoros nyelven beszélnek a szereplők. Az egyik fő jelkép a jégszirom, a fagyos tájon bőven növő kis fehér virág, nyersen mérgező, főzve orvosság. Egy jégcsapba fagyott, kivételesen piros virágocska az elhallgatott titok metaforája is egyben. „Ha megeszed, kétrét ránt a görcs. Bizonyos gyógyszerekkel keverve elveszíti az ízét, és ha sebesült rénszarvasnak adod, megrövidítheted vele az életét. … De én meg szoktam főzni, és megitatom a betegeimmel megfázás, nátha, szamárköhögés, magas vérnyomás, diftéria és mellkasi fájdalmak ellen.” És ilyen a Bűbájos is, nem tudni, ügyködése végül gyógyító vagy mérgező-e az emberpár számára.

Az előadás nagy kérdése, ki is a vajákos. Valóban misztikus erővel bír, ahogy ezt apróbb csodatételei is bizonyítják? Vagy csak az emberi lélekben jártas amatőr pszichológus? Netán blöfföl? A Magyar Színház előadását Gula Péter Bűbájosa viszi a vállán. Jókedvű, magabiztos mesterembert formáz, az otthonunkba engedett szakit, aki olyan szellemes adomákkal szórakoztatja a megrendelőt, hogy észre sem vesszük, közben a kazánt is megszerelte. Egészséges önkritikával viszonyul saját csodadoktorságához, de sokat tud az emberekről. A másik két szereplő halványabb, egyszer-egyszer botlanak is a szöveggel. Gémes Antos Andreasa hájba és vastag mellénybe burkolózó, legbelül téli álmot alvó óriásborz. Balsai Móni a hisztéria eszközeivel jellemzi a rejtélyes kórral sújtott, leginkább lelkibeteg Johannát. Köhög, hörög, sikít, kevesebb külsőség több lenne. A Sinkovits Színpad szűk terében sajnos többször úgy beszélnek a szereplők, hogy közben esznek vagy háttal állnak a nézőnek, az akusztika rovására. A realista színpadkép (a díszlet és a jelmez Kovács Yvette Alida munkája) a norvég tőzegkunyhó bútorzatát, tűzhelyét, korhű kávéfőző eszközeit is bemutatja, bár szárított tőkehalfej helyett kiflit eszegetnek a szereplők.

phoca thumb l dsc 6508m dokaattila amdala
Fotó: Dóka Attila / Amdala.hu
 

Harsányi Sulyom László rendezésében skandináv családi dráma, lélektani thriller és finom népies humor keveredik. A rendező igyekezett talányosabbá tenni a darabot, az előadásban lerövidítették Andreas monológját a legelső jelenetből, így kiesett az a rész is, ahol elmondja, Johanna azóta beteg, hogy tavaly nyáron leégett az istálló és halott gyereket szült. Így ezzel a fontos ténnyel a néző először az első felvonás végén szembesül, addig sejtéseire és az elejtett apró célzásokra kell hagyatkoznia. Aztán a Bűbájos felgombolyítja a szálakat, kiolvasztja a jégbe fagyott titkot, majd magára hagyja az átrendeződött viszonyokkal, de ugyanolyan boldogtalanul együtt maradt házaspárt. „A csoda elvégeztetett. De élni nem segíthetek nektek.”

magyar színház gémes antos gula péter balsai móni harsányi sulyom lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr845620983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása