Hír Interjú Kritika Riport

2013. november 25. 12:37, iolé

Ki az a Kaszik?

A Presznyakov-fivérek darabja egy sosem volt lagzi története Európa és Ázsia határán Elvis Presley-vel és ByeAlexszel. Ön mit adna az ifjú párnak? Próbariport.

„Középen úttest, kétoldalt kukoricatábla, az út végén sorompó” – magyarázza a színpadképet Pogács Zsuzsa rendezőasszisztens. Ebből a mostani táncpróbán mindössze egy emelkedő látszik. „Elkaptok?” – kiáltja a tetejéről a Rendőrt játszó Dévai Balázs mielőtt elindul hátrafelé görkorcsolyával.  A táncpróbán Gergye Krisztián koreográfus instruálja a színészeket egy ismert dalokból áthangszerelt szám ritmusára.

DSC 0048

Fotó: Dobos Csaba

Az Európa-Ázsia Oleg és Vlagyimir Presznyakov első darabja, tizenhárom évvel ezelőtt, Jekatyerinburgban töltött egyetemi éveik alatt írták. A szerzők által magyarországi közegre átdolgozott új változatot Kozma András fordította.

„Hihetetlen, hogy milyen sokat tudnak Magyarországról” – mondja Seress Zoltán. A többi színész is hozzáteszi: nemcsak a politikai helyzettel vannak tisztában, de a tévék népszerű műsorait és a legújabb popdalokat is ismerik. „Amikor arról volt szó, hogy milyen magyar dalok kerüljenek az előadásba, rögtön sorolták Zámbó Jimmyt, a Neoton Famíliát és ByeAlexet” –meséli Pogács Zsuzsa.

A testvérpár nem első alkalommal dolgozik Magyarországon, mint kiderül: Budán van is lakásuk, szeretnek itt lenni.  Nyolc évvel ezelőtt Szikora János meghívására rendezték meg Szolnokon Terrorizmus című darabjukat, azóta számos más művük is színpadra került többnyire Budapesten.

Копия фото 4(1)
Fotó: Dobos Csaba
 

Az Európa-Ázsiában öt különös ember verődik össze az utcán. Mindegyikük elvesztette az állását, egzisztenciáját. „..volt két bácsi is, mind a ketten bohócok. Az egyik szomorú, a másik vidám volt. Egyikük bankban dolgozott, a másik pedig cirkuszban. Ám egyszer a Gonosz Sárkány felégette a bankot, és az emberek onnantól kezdve nem jártak cirkuszba.”

Ránézésre az egyetlen közös pont, hogy mindegyiküket a Gonosz Sárkány fosztotta meg a korábbi életétől. Kitalálják, hogy eljátszanak egy lagzit Európa és Ázsia határán, ettől a különös játéktól remélnek pénzt. S valóban, minden szembejövő ad valamilyen „ajándékot” a párnak, ám kérdés, valóban azt kapják-e, amit vártak.

A színjáték különös rendezője a Férfi Tanú, aki korábban a bankban dolgozott. „Ez egy megtört figura. Úgy tartja magáról, hogy valami nagyra volt hivatott, s ez nem sikerült neki” – mondja a Tanút játszó Jerger Balázs. „Ez az ember úgy gondolja, hogy ha az állam kénye-kedve szerint szedhet pénzt az emberektől ki tudja kinek a javára, akkor ezek az emberek miért ne fizethetnének inkább nekik.”

A Vőlegényt alakító Seress Zoltánnak - a színház igazgatójaként - döntő szerepe volt a testvérpár meghívásában. „Nekem ez a darab a reményről szól. Nagyon érdekes, hogy elolvastam már öt évvel ezelőtt is, ám akkor félretettem, nem fogott meg igazán. Most pedig a tervezett együttműködés miatt újra elővettem, és azt éreztem, pontosan rólunk mesél. Nagyon szeretem a szimbolikáját, s valóban fontos kérdés szerintem, hogy most mi hová is tartozunk. Mennyire a nekünk tetsző Európához és mennyire inkább kelethez?”

„A szöveg egyfajta sorvezető” – mondja Varga Anikó. „Erre kell felépíteni a személyes történeteinket, különös motivációinkat, amiket direkt módon nem is lehet eljátszani, mégis mögötte vannak.” Szerepe szerint ő korábban színésznőként dolgozott, így az egyetlen a csapatban, aki valóban ért a színjátszáshoz. „A színpad és az utca azonban egészen más, ezek az emberek az utcán az életükért játszanak.”

DSC 0028

Fotó: Dobos Csaba

Közben elkezdődik az énekpróba Szakál Tamás vezetésével. A két rendező folyamatosan figyeli a munkát, ha valamit másképp képzelnek, azonnal jelzik a koreográfusnak, színészeknek. Oroszul-angolul-magyarul kommunikálnak. Velem azonban nem akartak beszélgetni, azt mondták: a történet egy utcán összeverődő csapatról szól, amolyan rögtönzött flash mob, nem szívesen mesélnének háttérről, motivációkról. Pedig érdekelt volna, hogy ki ez a különös szereplő, az egyetlen, akinek neve van, s a leghihetetlenebb ajándékot adja. Ki az a Kaszik?

Bárka Seress Zoltán presznyakov Európa-Ázsia Jerger Balázs Varga Anikó

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr75650763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása