Hír Interjú Kritika Riport

2014. május 12. 12:08, madainyer

180 fokos fordulatot vesz a Szegedi Szabadtéri Játékok

 Megkezdődött a Dóm téri fesztivál nézőterének és színpadának építése. Ezúttal azonban nem előttünk, mögöttünk lesz a dóm. A produkciók színrevitelét pedig speciális, vadonatúj színpadtechnika segíti.

8F1A4348
Fotó: Dusha Béla

Szinte napra pontosan két hónappal a Zorba, a görög című nyitóelőadás előtt megkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadának építése, miközben a nézőtér felállításának munkálatai már gőzerővel haladnak. A Dóm térre szállított építési elemeknek csak a csőhossza közel 18 ezer méter. A szerkezetek teljes súlya 140 tonna. A 936 négyzetméteres színpadnak közel 1000 tonna súlyt kell elbírnia.    

Különleges körülmények közt rendezik meg az idei szezont: a korábbi évadoktól eltérően a dómmal szemben, az óraterasz területén épül fel a minden eddiginél jobb technikával rendelkező színpad. A szegediek már most a csodájára járnak a minden elemében megújuló szabadtéri teátrumnak, hiszen most először láthatják ebben a helyzetben a fesztivál helyszínét. 

„Különlegesség a fesztivál életében az idei év – mondja Herczeg Tamás igazgató. – Egyrészt nyolcvanhárom esztendő során a közönség soha nem vehetett részt ilyen körülmények közt az előadásokon, ez már önmagában kuriózum. Már a Játékok indulásakor, az 1930-as években felmerült a gondolat, hogy megfordult helyzetben játsszanak a téren. 20 évvel ezelőtt többek közt azért ezt az azóta is használatos mobil lelátót választották, mert bármilyen helyzetben felépíthető lehetőséget kínált. Másrészt a Szegedi Szabadtéri történetének legnagyobb színpadtechnikai fejlesztése valósul most meg, amely később segíteni fogja a produkciók további életét és turnéztatását is.”

L1001298
Fotó: Dusha Béla

Érdekesség még, hogy vadonatúj, az eddiginél jóval többet tudó színpadot kap a fesztivál idén.  A speciális, Németországból érkező színpadtechnikához hasonló volumenű hazánkban legfeljebb egy-egy rendezvény erejéig volt látható, a szegedi beruházás viszont hosszú évtizedekre szól majd.  

A színészek az eddiginél modernebb, kulturáltabb körülmények közt készülhetnek a próbák és előadások előtt. Hamarosan, ha minden elkészült a fesztiválra.

A közönség először július 4-én és 5-én, a fesztivál művészeti igazgatója, Harangozó Gyula rendezésében színre kerülő  Zorba, a görög című táncmű alkalmával láthatja működés közben az új színpadtechnikát. Ebben a hónapban A Csárdáskirálynő operett, az Elfújta a szél musical, augusztusban a Háry János opera és a Mamma Mia! musical várja a Szegedre látogatókat.

szegedi szabadtéri játékok

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr36154814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása