Hír Interjú Kritika Riport

2015. április 13. 08:06, madainyer

Bereczki Zoltán beszarat

A musicalsztárként berobbant egykori magyar Brangelina páros férfi fele az elmúlt években prózai szerepekben igyekezett megmutatni, hogy akkor sem jön zavarba a színpadon, ha nem kíséri nagyzenekar. A lepkegyűjtő című thriller férfi főszereplőjeként azonban szintet lépett: kétszemélyes darabot vállalni nagy bátorság.

EDV6582
Fotó: Éder Vera / Centrál Színház

A John Fowles regénye alapján készült színpadi „Gyilkos elmék” egy gazdag, de érzelmileg, szexuálisan frusztrált, nárcisztikus szocio- és pszichopata férfi, Ferdinand (Bereczki Zoltán) története, aki rajongásának tárgyát, a bohém művészhallgató Mirandát (Ágoston Kati) képtelen másként becserkészni, mint gyűjtőszenvedélyének tárgyait, a lepkéket, ezért egyszerűen foglyul ejti, és házának pincéjében őrzi.

A lepkegyűjtő cselekménye azonban túlmutat a pszichopata gyilkos versus sikító szőkenő típusú zsánerműveken, és egy férfi és egy nő, egy társadalomképtelen és egy társasági lény furcsa kapcsolatáról szól, amelyben az alávetett és a domináns fél minden helyzetben más.

Ferdinand szeretetre vágyó, de az érintéstől rettegő férfi. Partnere a fogoly létének túlélési stratégiáit sorban próbálja ki a szökési kísérlettől a barátkozáson keresztül a csábításig.

EDV6236
Fotó: Éder Vera / Centrál Színház

Horgas Ádám rendező a közel kétórás előadásban ügyesen váltogatja a feszült, ijesztő jeleneteket és a könnyebb hangulatú pillanatokat, így képes a történet kiszámíthatatlanságát fenntartani, egy-két üresjárat azért becsúszik, bár a lepkegyűjtő videoblogját bemutató blokkok monotonitása dramaturgiailag indokolt.  

Bereczki Zoltán hitelesen és vérfagyasztóan hozza a saját világában élő őrült figuráját. Az őrület ijesztősége a reakciók megjósolhatatlanságában rejlik, Bereczki Ferdinandja néha hagyja magát megkedvelni is, hogy aztán újra megvillanjon hideg tekintete.

Ágoston Kati a nő számos arcát mutatja meg, a bántalmazott áldozattól, a díván át egészen a kurváig. Alakítása szépen kidolgozott, meggyőző.

A díszletterveket jegyző Horgas Péter valószínűleg Apple-rajongó lehet, hiszen a Ferdinand pincéjében berendezett mesterséges pokol épp úgy néz ki, mint egy iStore, a férfi pedig iPhone-nal örökíti meg szerelmének tárgyát, sőt egy szelfi is elcsattan.

EDV6402
Fotó: Éder Vera / Centrál Színház

Mivel a darab kétszemélyes, a színlapon sehol egy Morgan, Rossi vagy Hotchner ügynök az FBI viselkedéselemző központjától, happy endre aligha számít a néző, de azért a végére is akad fordulat, meglepetés.

A lepkegyűjtő a Centrál Színház kisszínpadán félelmetes. A szó szoros értelmében. Megtekintése erős idegzetűeknek javasolt. De nekik meglehetősen.

bereczki zoltán centrál színház horgas ádám horgas péter lepkegyűjtő ágoston kati

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr77357412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása