Hír Interjú Kritika Riport

2015. november 24. 10:32, iolé

„Adsz egy puszit, Marika néni?”

Állva tapsolt a Nemzeti Színház közönsége tegnap este a 80 éves Törőcsik Marinak, aki ismét bebizonyította: nem csak csodás színésznő, hanem elragadó ember is.

A csúcsok csúcsán vagyok, most már kipróbálnám a mélységet is, ezért búvárkodni kezdek – mondja a vele készült, színpad fölé vetített interjúban Törőcsik Mari, és Jordán Tamás kérdésére azt is hozzáteszi: engem legjobban a nagy sziklahalak érdekelnek. Majd hosszú értekezésbe kezd arról, hogy mi különbözteti meg a nagy sziklahalakat a kis sziklahalaktól. Törőcsik Mari magyar hangja: Martin Márta. Állítólag úgy készült az interjú, hogy Jordán azt mondta Törőcsiknek: beszéljen akármiről, úgyis átírják. És lett belőle egy zseniálisan zagyva, hihetetlenül szórakoztató játék. Ez látszott tegnap este a Nemzeti Színházban: Jordán tud és szeret játszani, kitűnő gálaműsort rendezett, ami pedig nehéz műfaj.

Nyolckezest játszott tegnap este Szakcsi Lakatos Béla, Selmeczi György, Jávori Fegya és Darvas Ferenc; hason fekve adott szerenádot Hirtling István; Stohl András és László Zsolt azon vitatkozott, hogy „Mari kit szeret jobban”, és a színpadon álló Bodrogi Gyula – akivel „csodás válásuk volt” - együtt énekelte a Nekem a Balaton a Riviérát az első sorba ültetett Törőcsikkel. „Ezért még számolunk!” – mondta a meglepetés-dalolás végeztével, ám látszott: őszintén élvezi az estét. Az első sor jobb szélén ült, hol kacagva, hol könnyeit törölgetve, meghatottan, vagy csak bekiabálta: „Jézusom!”, amikor meglátta a Nemzeti színpadát megtöltő színház- és filmrendezőket, akikkel élete során együtt dolgozott. Mindannyian egy-egy szál rózsával tették tiszteletüket, és ékesen bizonyították, amit Jordán Tamás félhangosan megjegyzett, hogy a rendezőket a legnehezebb rendezni.

DSC 8128
Fotó: Bődey János

Az este elején kicsit ránk tört az ijedtség, amikor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere néhány papírlapot a kezében szorongatva a színpadra penderült, ám hamar kiderült: pontosan tudja, hogy itt az övé csak egy aprócska mellékszerep. Rögtön közölte: négy percet kapott, és úgy van vele, mint a legkisebb fiú a királylány előtt, hogy zavarában nem is tudja, mit mondjon. Majd hozzátette: „egy vagyok a közönség soraiból, a hódolók közül”. Bejelentette, hogy létrejön egy Törőcsik Mariról elnevezett ösztöndíj, amely két éven támogat egy-egy rászoruló színésznövendéket, „hogy újra jöhessenek Soós Imrék a vidéki Magyarországról”. A miniszter tényleg betartotta a négy percet, és ezzel a gála formális része véget is ért.

Kiderült: Jordán legnagyobb örömére maga Törőcsik Mari döntötte el, kiket szeretne hallani-látni a születésnapján, így a rendezőnek egyszerűbb dolga volt. Az este elején megidézték Törőcsik két éve elhunyt férjét, a filmrendező Maár Gyulát, aki egy korábbi interjúban – a színésznő súlyos betegsége után – arról beszélt, hogy muszáj, hogy ő távozzon előbb, mert Mari tud tovább élni nélküle is, ő viszont képtelen lenne erre. „Én nem félember lettem volna, hanem nulla” – fogalmazott, és akkor még nem tudhatta, hogy igaza lesz: Törőcsik nélküle marad.

DSC 8271
Fotó: Bődey János

Elsőként Tompos Kátya énekelt egy gyönyörű, orosz dalt, és kiderült: Törőcsik Alföldi Sirály-rendezésében hallotta a félig orosz származású Kátya gyönyörű, oroszul elmondott monológját, és ő maga kívánta az orosz dalt. A névrokon Törőcsik Franciska, aki Törőcsik Mari fiatalkori mását játssza Mészáros Márta új filmjében: vodkáról, kihajított, rakparton alvó szerelmesről és nem létező titkokról énekel Selmeczi György dalaiban. Majd megjelenik Kern András: „ne is jöjjön, ha nem a Lövölde teret énekli” – mondta állítólag Törőcsik, és Kern el akart jönni.

DSC 8350
Fotó: Bődey János

Ezután Jordán Tamás egy kitűnő stand up comedyt ad elő arról, hogy miként hívta meg tévedésből a tíz évvel ezelőtti gálára Szabadi Vilmos hegedűművész helyett Ragályi Elemér operatőrt, aki kétnapi töprengés után elvállata a „csinálj valamit öt percben a Marinak”-felkérést. Most viszont itt volt Szabadi Vilmos. Lázár Kati főiskolásként játszott az Amphitryonban Törőcsik mellett-mögött, a karban, s ezt idézi. Érdi Tamás zongoraművész a Törőcsik által előadott János vitéz hangoskönyvön nőtt fel: játszott ő is. Vásáry Tamást egy londoni plakáton látta először Törőcsik, azóta sokszor hallotta élőben is, ő tegnap Debussyvel köszöntötte a születésnapos színésznőt. Énekelt Zorán, majd Oláh Ibolya, aki a dal végeztével hasra vetette magát a színpad elején, és azt kérdezte az első sorban ülő Törőcsiktől: „Adsz egy puszit, Marika néni?”

DSC 8309
Fotó: Bődey János

Zseniális jelenet Stohl András és László Zsolt rövid közjátéka, amelyben arról vitáznak, hogy „Mari melyiküket szereti jobban”, és a Jordán Tamás által jegyzett jelenet elején megjegyzik: újra a Nemzeti színpadán állunk, és erről vitázunk? – hát igen, több mint két éve nem álltak itt. Mire túl vannak az arannyal hímzett I love Buci-s köntösön, és a Törőcsik által rájuk íratott Volvón, velemi házon (ez persze mind kamu), az ingüket széttépve mutatják meg az ünnepelt fotójával díszített pólójukat. Eszenyi Enikő A testőr színésznő-monológjával érkezett, Voith Ági pedig egy rövidke köszöntővel.

Román Sándor szórakozató marionett-bábos koreográfiája után pedig a Nemzeti Színház jelenlegi társulata, dolgozói köszöntik Törőcsiket egy népdallal, melynek végeztével a színpad közepére állított fotelhez kísérik, és ahelyett, hogy leülne, állva mond köszönetet. Jordánnak a rendezésért, Vidnyánszkynak a lehetőségért, és mindenki másnak a részvételért. Név szerint említi a hiányzó Nemzet Színészeit: Máthé Erzsit, Berek Katit, Psota Irént, Király Leventét, és hozzáteszi: hiányzott még Tarr Béla, Alföldi Róbert és Esterházy Péter. „Anyám azt mondta, hogy tíz éves koromig nem látott sírni, most meg mindenen elsírom magam….de azt hiszem, nagyon boldog vagyok.”

nemzeti színház stohl törőcsik mari bodrogi gyula kern andrás jordán tamás lázár kati lászló zsolt vidnyánszky

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr628103952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása