Hír Interjú Kritika Riport

2015. december 07. 12:10, madainyer

Illés Gabriella: Kinőtte gyermekbetegségeit A Játékkészítő

Átalakítva, átgondolva, átrendezve mutatja be ismét zenés akciómeséjét a Tulipántündér Produkció. A Játékkészítőért tavaly nem lelkesedtünk, a producer, Illés Gabriella azt ígéri, idén ez is másként lesz.

Nem kertelek, A Játékkészítő tavaly karácsonykor nem tartozott a kedvenceim közé. Most egy felújított, átalakított, átdolgozott, sőt újra rendezett előadással tér vissza. Éreztétek, hogy lenne rajta javítanivaló?

A tavalyi előadások nagyon sikeresek voltak. Tizenkét teltházunk volt a Tüskecsarnokban, összesen 45 ezer néző látta a produkciót. Amikor belevágtunk, az volt a tervünk, hogy hozzunk létre 100 százalékban magyar produkciót, amely családoknak kínál színvonalas szórakozást. Ebből a szempontból mindenképpen elégedettek lehetünk. Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, farsangkor gyerekek a mese valamelyik szereplőjének öltöztek, sokan jelezték, hogy megnéznék az előadást, ha ismét színpadra kerülne. Ezért úgy döntöttünk, hogy újra lesz A Játékkészítő, de mindenképpen újat akartunk nyújtani azoknak a nézőknek is, akik már látták tavaly, egyben lehetőségünk nyílik arra, hogy az előadás általunk is ismert hibáit, gyerekbetegségeit kijavítsuk. Egy látványosabb, forgószínpadot és úgy nevezett 3D mappinget is használó produkciót készítünk elő, azaz térbeli felületre fogunk vetíteni 3D-s képeket. Ez egyedülálló Magyarországon. Nagyobb lesz a tánckar, a koreográfiát Juronics Tamás készíti, az előadásnak pedig új a rendezője, Böhm György, aki rendezőként jegyzi az Operettszínház A szépség és a szörnyeteg című előadását is, amely már fél Európát meghódította. Új dalok is érkeznek a mára slágerré vált régiek mellett. És új mesehősök illetve színészek is lesznek a darabban. Alföldit Stohl váltja a címszerepben, de új szereplőként csatlakoztak a Vastag testvérek vagy Kamarás Iván is.

illesgabifoto

Mi volt az oka az első szériával kapcsolatos „gyermekbetegségeknek”?

Én a televíziózásból jövök (A Megasztár és A Nagy Duett producere volt – Ványa bácsi), sok mindent meg kellett tanulnom ezzel a műfajjal kapcsolatban, amit eleinte még nem láttam át, ezért nem tudtam maximálisan kontroll alatt tartani a folyamatokat. Meg kellett tanulnunk, hogy ne csak emberekben, hanem jól együtt dolgozó csapatban gondolkodjak. Böhm Györggyel és a vizuális rendező Radnai Márkkal olyan csapat érkezik, amely a színház világában nagyon is otthonosan mozognak, Bordos László Zsolt, pedig nemzetközi elismertségnek örvend a 3D vetítéstechnika területén, legutóbb Madridban és Los Angelesben dolgozott.

Én tavaly egy félkész előadást láttam a sajtóbemutatón. Mostanra elkészül?

A nyilvános főpróba kétségtelenül sokat ártott A Játékkészítő megítélésének, mert valóban nem állt még össze, azt tekintettük sikernek, hogy lement egyben. Ezt sajnos nem láttuk időben. Ha lett volna választási lehetőség nem engedtem volna be közönséget arra az előadásra,  de szerencsére a fizető közönségnek az azt követő próbák után már sokkal jobb élményt tudtunk nyújtani. 80-85 százalékban pozitív visszajelzéseket kaptunk, a gyermekes családoknak jó kikapcsolódás volt. Mindenre oda kellett figyelni, hiszen az élményhez az is hozzátartozik, hogy jó legyen a kampány, gördülékeny az értékesítés, legyen parkolóhely, ne kelljen túl sok időt tölteni a ruhatár előtt sorban állva. 45 ezer nézőtől 20-30 panasz érkezett. Azt hiszem, ez vállalható. Mindenkinek kezeltük a problémáját, volt, akinek a jegye árát is visszafizettük.

Kezdő színházi produkcióként miért nem egy jól bevált nemzetközi siker jogait vettétek meg?

Tévésként is a saját fejlesztésű formátumokkal szerettem legjobban dolgozni. Olyan produkciót szerettünk volna létrehozni, amiben van kultúra, lélek, és legyenek benne élmények a közös szocializációnknak. Azaz saját kulturális emlékeket, hangulatokat. Kétségtelen, hogy ehhez sokkal több munka kell, mintha átvennénk egy bevált előadást. A Játékkészítőt 2012-ben kezdtük előkészíteni és tavaly karácsonykor mutattuk be. Most is azt gondolom, hogy bő két évre mindenképp szükség van egy ilyen produkció bemutatásához.

Mi a következő terv?

Dolgozunk azon, hogy forgatókönyvvé alakítsuk A Játékkészítő történetét és megpróbálunk vele pályázni a Filmalaphoz. Az eddigi nézőszám meggyőző lehet. Rövidesen elkezdjük egy újabb nagy produkció előkészítését. Közben kiállítások szervezésén is dolgozunk, itt azonban eleinte „formátumvásárlásban” gondolkodunk. A „Gateway to Space” című űrkiállításunk január közepén indul a Millenárison, de fejlesztünk egy innovatív, a digitális technológiákra alapló sportos témájú saját kiállítást is.

illés gabriella a játékkészítő

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr258145630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása