Hír Interjú Kritika Riport

2015. február 22. 17:35, madainyer

De mit adott nekünk a Monty Python?

A Brian életének vígoratórium változata május végén érkezik Budapestre. Egy színpadon áll majd Eric Idle és Galla Miklós és 80 fős zenekar játssza el, hogy „Always Look On the Bright Side”.

A Monty Python-rajongók és a musicalbarátok közös halmazát korábban nem gondoltuk volna nagynak, de a Spamalot óta tudjuk, hogy az abszurd angol humor és a zenés színház egész jól megférnek egymás mellett. A Madách Színház hatodik éve játssza telt ház előtt a Eric Idle és John Du Prez fergeteges darabját, amely az ikonikus Gyalog Galopp című film alapján készült. Az „Egyezzünk ki egy döntetlenben!” vagy a „Hülye angolok, angol hülyék!” épp úgy működnek a színpadon, mint ahogy a filmvásznon.

A Spamalot sikerén felbuzdulva a szerzők újabb Python-legendához nyúltak, így készült el a Brian életének vígoratórium változata. Igen, vígoratórium változata! A Nem a Messiás (Csak egy haszontalan fiú) sikertörténete 2007-ben indult Kanadából. A félig szcenírozott előadás dalban meséli el az ikonikus blaszfémiát, Krisztus történetének eszeveszetten mulatságos paródiáját.

unnamed

„Mit adtak nekünk a rómaiak?”,  „Én nem vagyok egyéniség!”, „ Figyelmeztetlek, ha még egyszer kimondod: Jehova...” és megannyi minden társaságban idézhető szöveg most szimfónikus zenekarral és az egyik szerző, Eric Idle vendégszereplésével érkezik nem sokkal a new yorki Carnegie Hallban tartott előadás után Budapestre, a Papp László Sportarénába.

Kezdő pythonisták kedvéért: a Nem a Messiás Brian történetét meséli el, aki Jézus szomszédjában született, ezért sokan őt hitték isten fiának. A vígoratórium valódi zenei kavalkádot ígér a rocn ’n’ rolltól a gospelen át Handel Messiásának paródiájáig. A záró szám pedig nem lehet más, mint az „Always Look On the Bright Side”.

Idle, aki a Monty Python társulat illusztris tagja, a csapat életművéből egy-egy emblematikus jelenetet is beemel zenés színházi művébe. 

A budapesti előadásra Eric Idle vendégszereplésével május 31-én a Papp László Budapest Sportarénában kerül sor. A Nem a Messiás főbb szerepeit Heiter Melinda, Janza Kata, Homonnay Zsolt, Hajdú Steve, Pintér Dömötör és Galla Miklós játssza, énekli majd Szomor György rendezésében. A kíséretet 100 tagú kórus és a Budafoki Dohnányi Zenekar 80 zenésze adja majd, vezényel Hollerung Gábor.

galla miklós eric idle janza kata homonnay papp lászló budapest sportaréna hajdú steve

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr317195745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása