Hír Interjú Kritika Riport

2014. január 30. 12:29, madainyer

Koltai Róbert nem illetékes

A Mikroszkóp Színpadon a humorizáló csasztuskák egykori fészkében Móriczot játszanak. Gubás Gabi mer nem szép lenni.

B. Török Fruzsina két Móricz-regényből készített színpadi átiratot Jelenetek két házasságból címmel. A két egyfelvonásost a sasjózseftelenített Mikroszkóp Színpadon mutatták be.

20140121 Jelenetek ket hazassagbol ThaliaSzinhaz 03
Fotó: Karip Timi
Képeinkért kattintson!

A két világháború közötti idők polgári színházát idézi a Koltai Róbert által rendezőként is jegyzett előadás. Az első felvonásban, amely Az asszony beleszól című regény nyomán született fiatal házaspárt ismerünk meg, ahol a férfi, Imre (Egri Bálint) a korra jellemző revolversajtó lelkes, ambiciózus, de legfőképpen nélkülözhetetlen munkatársa, aki saját bevallása szerint a hátán viszi az újságot. A férfi munkájáért és egyéb „gyanús kimaradásaiért” hanyagolja csinos, unatkozó háziasszony-feleségét, Ilonkát (Sztarenki Dóra), aki – duzzogva bár, de – az éjszaka kellős közepén is tálalja urának a hideg paprikás krumplit. A sikerre szomjas firkász éber álmaiból a pénztelenség ébreszti fel: Ilonka a racionális fél ebben a házasságban, amely távolról sem álomszerű. Egri Bálint játékát figyelve nehéz eldönteni, ő sok-e, vagy a karakter pörög kissé túl, ő pedig tisztességesen belebújik a bőrébe. Sztarenki Dóra bájos színpadi személyiség, szerepében a gyermeki naivitástól az asszonyi határozottságig mutatja be a női praktikák használatát, és tereli férjét hol finom, hol keményebb eszközökkel a saját céljai felé. Kellemes korrajz, emberi természetrajzzal, amit a szórólapon krimiként próbálnak eladni. Nem az.

20140121 Jelenetek ket hazassagbol ThaliaSzinhaz 10
Fotó: Karip Timi

A szünet után már egy másik otthonba kukkanthatunk be: a minisztériumi hivatalnok, Vágrándy Aladár (Koltai Róbert) egy napon arra tér haza a munkából, hogy felesége, Juluka (Gubás Gabi) kész összeesküvés-elméletet épített fel arra vonatkozóan, hogy az idősödő, békés csinovnyik szerelmi viszonyt folytat az irodájában ülő könyvvizsgáló hölggyel. Móricz a Rab oroszlán című önéletrajzi ihletésű regénye elevenedik meg előttünk. Hogy egyébként volt-e alapja az asszony féltékenykedésének, azt nem tudjuk meg, azonban a második egyfelvonásos kellemesen nyomasztó, helyenként üdítően humoros egy órát ad a nézőnek. Gubás Gabi Julukájának őrületbe hajló féltékenykedése, csapongó indulatai és érzelmei, vágyai Koltai Róbert Vágrándyjának kétségbeesett nyugalomszomjával, egyszerű, kispolgári igényeivel csapnak össze; két világ harca ez, a nőé és a férfié. A talán alap nélküli gyanú egyre csak növekvő feszültséget szül, amely lassan és fájdalmasan szakítja szét a házaspár kapcsolatát, miközben a helyzet groteszksége számos humoros elemet is magában hordoz. Gubás Gabi rég nem játszott ekkorát, képes letenni a szépasszonyi sztereotípiákat, azt is elhisszük neki, hogy a 70 éves Koltai Róbertbe szerelmes, hisztériája nem hiszti, szerepjátéka nem manír. Koltai, akiről nemrég még szomorúan mondtunk le, most megtalálja az arányokat, a csendes nyárspolgártól finom eszközökkel építi fel a kétségbeesett férj vergődve küzdő majd rezignáltan lemondó figuráját. Nyoma sincs a vérben forgó szemmel üvöltő illetékes elvtársnak, saját rendezésében Koltai magára talál; mi pedig ismét rá.

A Jelenetek két házasságból békebeli polgári színház, nőkről, férfiakról, problémás együttélésükről. Egy jó este, és ez nem kevés.

 

koltai róbert gubás gabi egri bálint sztarenki dóra

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr875788282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása