Hír Interjú Kritika Riport

2014. március 26. 09:38, exruhatáros

Színházi beszoktatás

A Csigaház a bölcsis korosztályt készíti fel a színházi élményekre.

csigahaz 18
Fotó: Újvári Sándor / Ciróka Bábszínház

Négy éven aluliaknak – hangzik a kikötés a színlapon. A kecskeméti Ciróka Bábszínház a Marczibányi Téri Művelődési Központban vendégszerepel. Két és fél éves, színházi ügyekben teljesen járatlan tesztelőt viszek magammal a Csigaház előadására. Mivel még sosem volt színházban, vannak aggodalmaim. Nem fog sírni? Félni? Nem lesznek ijesztőek a bábok? Nem akar hazamenni? Ért majd bármit is belőle? Nem ugrik fel a színpadra? A Csigaház a tökéletes darab ezen félelmek eloszlatására.

Már a színpadkép megnyugtató: csiga és gömb alakú formák, barátságos kék színek, és madárcsicsergés szól a hangszórókból. A közönség egy és három év közti totyogókból áll, anyákkal, néhány még kisebb tesóval. Bodor Judit és Kiszely Ágnes darabja nagyon egyszerű. Versek: Zalán Tibor, de nekem nem tűnt fel, hogy lettek volna versek. Beszéd nincs is, csak rövidke jelenetek, cirkuszt és pantomimet idéző mutatványok. Zseniálisan egyszerű a díszlet, Bodor Judit munkája: színes papírdobozok, óriás irodai labdák, egy darabokra szedhető csigaház, és egy félköríves létra, ami hol rácsként, hol cirkuszi trapézként működik. Nyirkó Krisztina és Apró Ernő ezek között adja elő változatos variációkban, hogy „Csigabiga, gyere ki…” Nincsenek ijesztő bábok, csak néhány barátságos kék csigafigura, nem püfölnek el senkit. Szabó Balázs madárcsicsergésekkel, erdei neszekkel teli zenéje is megnyugtató.

csigahaz 19
Fotó: Újvári Sándor / Ciróka Bábszínház

Nem sok történik a színpadon, de legalább semmi ijesztő sem. A kilencvencentis tesztelő először csillogó szemekkel nézi a produkciót, aztán felkacag, végül feláll, és a színpad széléről figyel. Szívesen berohanna középre, de megérti, hogy ez tilos. A többi gyerek is figyel, nevet, sírás csak egyetlenegyszer hangzik fel.

A félórás előadás végén szabad beszállni a játékba. A totyogók birtokba vehetik a díszleteket. A két és fél éves először bemászik egy dobozba, majd kézbe vesz egy kukacot, végül az egyik óriás labdát gurítgatja. Délután pedig megkérdezi, visszamegyünk-e a nagy labdákhoz. Az első színházi élmény fájdalommentesre sikerült.  

gyerekelőadás

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr885846217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása