Hír Interjú Kritika Riport

2013. május 28. 14:28, vanyaneni

Kevesebb pénzből kevesebb előadás a POSZT-on

Alacsonyabb költségvetésből, ezért kevesebb programmal, de idén is elstartol a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) június 6-án.

8363-poszt-2013-pecsi-orszagos-szinhazi-talalkozo.jpgKörbefotózott Vidnyánszky, díszvendég Bodrogi, bárzongorázó Fesztbaum – ez várta az újságírókat hétfőn, a POSZT beharangozó sajtótájékoztatóján.  A 13. alkalommal megrendezett seregszemlén az elmúlt évad színházi terméséből válogatott Solténszky Tibor, dramaturg, rendező és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész. A versenybizottság döntése értelmében ezentúl maximum 12 előadás kerülhet  versenyprogramba (tavaly még 14 versenydarab volt). Két határon túli, hat vidéki és 4 fővárosi színház produkciója kapott meghívást a június 6. és 14. között zajló fesztiválra.

A POSZT-ot Pécs városa 65 millió forinttal támogatja, ehhez jön a kulturális kormányzat 60 millió forintos, kiemelt támogatása. Utóbbi fele a miniszteri keretből, fele a Nemzeti Kulturális Alaptól jön. A szponzorpénzekkel, támogatásokkal kiegészülő 155 milliós idei költségvetés így is 15-20 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly volt – mondta a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Stenczer Béla, a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. ügyvezetője. Azért így is lesz számtalan off-program, vendégelőadás, szakmai beszélgetés, koncert a POSZT ideje alatt, amelynek megnyitóján adják át a 2008-ban alapított Kaszás Attila-díjat is.

Mi ott leszünk!

A versenyprogram:

Amphytrion (Nemzeti Színház, Budapest)

A félkegyelmű (Weöres Sándor Színház, Szombathely)

Bolha a fülbe (Csokonai Színház, Debrecen)

Bányavakság (Yorick Stúdió – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

Peer Gynt (Örkény István Színház, Budapest)

Vaknyugat (Csiky Gergely Színház, Kaposvár)

Színésznők (Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg)

Picasso kalandjai (Pécsi Nemzeti Színház)

III. Richárd (Komáromi Jókai Színház)

A vágy villamosa (Miskolci Nemzeti Színház)

Jóembert keresünk (Vígszínház, Budapest)

Szégyen (Proton Színház – Trafó Kortárs Művészetek Háza, Budapest)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr255330434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása