Hír Interjú Kritika Riport

2013. július 21. 10:39, vanyaneni

A Dóm téren a potméteren múlik a karrier

Clark Gable szerepét Szabó P. Szilveszter játssza a az Elfújta a szél musical-változatában. A Budapesti Operettszínház előbemutatója Július 26-án lesz a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

szpsz kicsi3.jpg

Egy hét múlva premier, hogy álltok?

Amikor először ül be a zenekar a próbára, olyankor szokott szétesni az egész. Na, ez van most. A világítás is most készül és várjuk Kerényi Miklós Gábort, az igazgatónkat, neki is szokott lenni egy-két megállapítása…

Kevésnek tűnik erre az egy hét.

Egy darab sosem készül el a premierig. (Nevet.) Ráadásul a kőszínházi bemutató csak december közepén lesz, előtte még lesz két hét próba. Itt Szegeden pedig még sok minden függ tértől, időtől, esőtől.

Aki előtt az Elfújta a szél filmes változata élénken él, mire számíthat Szegeden?

Kétszer kicsit több mint egy órába kell belesűríteni a színpadon az eseményeket, sok optikai tuning segít ebben, vetítésekkel próbáljuk megoldani, hogy egy forgás alatt két év is eltelik olykor. De lesznek lovak, lovaskocsik is a látvány erősítésére. A nézőknek az kell, mintha tényleg Atlantában lennénk.

Az előadás télen a Budapesti Operettszínházban megy majd tovább, gondolom, oda újra kell tervezni a látványt.

Már előre megvannak a pontok, ahol majd szétfűrészelik a szegedi monumentális díszleteket, hogy beférjenek a színházba. És persze itt Szegeden nem ritka, hogy egyszerre nyolcvanan színpadon vagyunk, Budapesten 25-30 főnél többen nem férnek fel egyszerre.

Igaz, hogy Szegeden alig látszik valami a színészekből? Talán annyi könnyebbség van, hogy nem kell átüvölteni a teret, csak feljebb csavarni a potmétereket.

Régi színházi mondás szerint a Dóm téren a potméteren múlik a karrier. Mégsem lehet úgy nekivágni, hogy majd a hangosítás megoldja. 1996-ban játszottam itt először és elszállt a mikrofonom, akkor csak rajtam múlt minden. Erre fel kell készülni. A tízedik sorból már valóban nem látszik az arcunk, ezért a gesztusok, a testtartás fontosabbak lesznek.

Rhett Butler figuráját Clark Gable alakítása tette ismertté a filmben. A tiéd milyen lesz?

Sokszor játszom ellentmondásos, intrikus figurákat. Rhett Butler is ilyen: szépfiú, sármőr, csibész, túlélő, szerelmes. A végére pedig papucsférj lesz, aki – bár a szerelme nem múlik Scarlett iránt – azért hagyja el a nőt, mert magát már nem bírja elviselni ebben a szerepben. Nem könnyű megfogni őt, ráadásul a gyors váltások miatt alig van felfutása egy jelenetnek, sokszor rögtön a közepébe csöppenünk egy lelki drámának, amiből elég sok ér a színpadon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr245417037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása