Hír Interjú Kritika Riport

2013. augusztus 01. 17:00, vanyaneni

New Yorkban Szegedre próbálnak

Mindössze két szegedi előadás kedvéért próbálják New Yorkban Gershwin híres jazz-operáját, a Porgy és Besst.

porgy3kicsi.jpg

A szerző kikötése miatt a színes bőrű szerepeket csak színes bőrű énekesek kelthetik életre, ezért nem könnyű a Porgy és Besst előadni, általában csak turnézó társulatok előadásában látható. Idén Európában pedig csak Szegeden csendülnek fel az 1934-35-ben írt dallamok, a New York-i Living Arts Inc. tálalásában. Érdekesség, hogy a szegedi szabadtéri színházzal együttműködő ügynökség egy meghiúsult kínai táncos produkció helyett ajánlotta a híres operát, amely így szinte napra pontosan 40 év elteltével szólal meg ismét Szegeden.

Az Egyesült Államokban először 1935-ben bemutatott Porgy és Besst a kikötések ellenére lehetett már látni Magyarországon, ráadásul magyar társulat produkciójában. „Akkoriban, a vasfüggöny fennállásának idején valószínűleg nem lehetett olyan könnyen a szerzői jogokat nálunk érvényesíteni, így születhetett meg az 1970-es előadás az Erkel Színházban, amelyet 3 évvel később Szegeden, szabadtéren is színpadra állítottak” – meséli Harangozó Gyula, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója. Akkor Begányi Ferenc és Házy Erzsébet énekelték a főszerepeket. Az Operaház 1981-ben még felújította az előadást, utána azonban a jogtulajdonosok egyre szigorodó hozzáállása miatt többé már nem tudták bemutatni.

A most Szegedre érkező afroamerikai társulat a Szegedi Szabadtéri Játékokkal közösen hozza létre az előadást, a díszleteket és a zenekart Szeged adja, az énekeseket és a karmestert ők hozzák.

„A Porgy és Bess egy különleges opera, egyfajta előfutára a musicaleknek: van benne opera, jazz, gospel is. Gershwin legfőbb célja az volt, hogy vissza tudja adni a charlestoni kikötő hangulatát, főleg az ott élő színes bőrűek sajátos nyelvezetét” – mondja Harangozó.

porgykicsi.jpg

A történet szerint a charlestoni kikötő egyik utcájában, a Catfish Row-n él egy nyomorék koldus, Porgy, aki szemtanúja lesz egy gyilkosságnak, majd befogadja a gyilkos barátnőjét, a gyönyörű Besst. Boldogságuk akkor lesz teljes, amikor magukhoz vesznek egy gyermeket, akit a hurrikán tesz árvává. Ám a gyilkos, Crown visszatér Bessért, Porgy pedig – védve a családját – megöli őt. A rendőrség őrizetbe veszi, kihallgatja, de nem hiszik el, hogy egy nyomorék lehet a gyilkos, így Porgyt szabadon engedik. A diadalmas hazatérés azonban tragédiába torkollik, amikor rájön, hogy Sportin’ Life, a kábítószer-kereskedő kétes eszközökkel elcsábította Besst, és arra kényszeríti a nőt, ismét prostituáltként dolgozzon New Yorkban.

A darab leghíresebb áriája a Summertime, amely számtalan feldolgozásban szólt már, több mint 33 ezer változatban, többek közt Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Billie Holiday, Janis Joplin, Norah Jones, Isaac Stern és Christina Aguilera felfogásában is.  Szegeden a Susan Williams-Finch rendezésében, Stefan Kozinski vezényletével színre kerülő előadás címszerepeit Richard Hobson és Angela Owens játssza. Hobson, aki Porgy-ként 2004-ben debütált, énekelt már a Metropolitan színpadán is.

A Porgy és Bess augusztus 9-én és 10-én látható a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr105438311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása