Hír Interjú Kritika Riport

2013. szeptember 19. 14:30, vanyaneni

Elek Ferenc terápiája

Szorongó, megfelelni vágyó színész, aki a színpadon gyógyul.

image.jpg

A múlt évadot a Hyppolit, a lakájjal zártad. A Belvárosi Színház produkciója kemény kritikákat kapott. Hogy bírtad ezt?

Érdekes, jó munka volt, sajnos vegyes fogadtatással. Nem voltak teljesen alaptalanok a kritikák.

A Mohácsi-testvérek munkamódszeréhez tartozik, hogy izgulni kell, lesz-e kész forgatókönyv a bemutatóra. Nem sokkal a Hyppolit előtt a Nyaralásban dolgozhattál velük, az időben elkészült. Te hogy bírod ezt a stresszt?

Izgulós, szorongós típus vagyok. A környezetem agyára megyek. (Nevet.)

Miért megy egy szorongó, megfelelni vágyó ember színésznek?

Hogy kiélje, kijátssza ezt magából. Így tudok vele bánni, ez adja az erőt a munkámban. Munkamániás vagyok, az tart életben. Remegve lesem a próbatáblát, milyen feladatok várnak rám a következő évadban, és akkor nyugszom meg, ha látom, gondoltak rám, játszani fogok. Akkor lennék kétségbeesve, ha nem dolgoznék.

Rendezője válogatja, de a színházban gyakran üvöltöznek a rendezők a színészekkel, hogy azok jobbak legyenek. Rólad tudják, mitől működsz jobban? Vigyáznak, nehogy megsértsenek?

Itt a  Katonában nem nagyon üvöltöznek a rendezőink. (Nevet.) Ismernek, a szorongásaimat belekalkulálják a próbafolyamatba. Tudják, milyen vagyok és kezelnek. Eszem ágában sincs elmenni, de pályát módosítani sem.

Pedig azt mondják, nem fizet túl jól. Te megélsz belőle?

Igen. Vannak tévés, filmes, rádiós és szinkronmunkáim is, mindegyiket nagyon szeretem. Most fejeztünk be egy új etapot a Munkaügyek sorozatból, és szerencsére több munka is vár még rám.

A filmben nem izgulsz?

Kevésbé. A film sokkal inkább a rendező műfaja, inkább szól a forgatókönyvről és a rendezőről. Ráadásul olyan feszített a tempó, hogy időm sincs szorongani. Az elsőfilmes Noel Péterrel fejeztem be nemrég egy munkát, az Orlandót.

Mióta végeztél a Színművészetin, 1998 óta a Katona társulatának tagja vagy, nemrégiben azonban új igazgatód lett, Máté Gábor. Milyen volt a váltás?

Amit Máté Gábor csinál, az szerves folytatása annak, amit Zsámbéki Gábor elkezdett; ugyanakkor új lendületet is vett a színház: rengeteg az egyéb program, és nagy erőkkel csábítjuk hozzánk a fiatalokat is.

A Katonában milyen feladataid lesznek az idei évadban?

Egy Bagossy-rendezéssel kezdek, tavasszal pedig Estragont a Godot-ra várva című előadásban. Zsámbéki lesz a rendező, Kulka János (akinek az érkezésének nagyon örülök), Kocsis Gergő és Keresztes Tamás lesznek a partnereim.

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr185523726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása