Hír Interjú Kritika Riport

2013. november 28. 08:23, madainyer

Parasztopera Pintér Béla nélkül

Örülünk, hogy a temesváriak is láthatják a Parasztoperát. Mi mindenesetre maradunk az eredetinél. De részünkről nincs harag.

Pintér Béla színházcsinálói munkássága vállaltan felülreprezentált ezen a blogon. Nem először foglalkozunk azzal sem, hogy mi történik akkor, amikor a Pintér művei önálló életre kelnek, és távol kerülnek az előadásukra szerveződött társulattól.

16Fotó: Bíró Márton
Képeinkért kattintson!

A Parasztopera Pintér Béla és 15 éves társulatának talán legemblematikusabb előadása, amely számos kül- és belföldi vendégjátékon aratott sikert aratott a 11 évvel ezelőtti bemutató óta.

A temesvári Csiky Gergely Színház vendégjátékra hozta magával a budapesti Katona József Színházba. Nem az első társulat, amely feldolgozandó drámaként tekint a műre: Mohácsi János Pécsett rendezte meg néhány évvel ezelőtt. A temesvári előadást Szikszai Rémusz jegyzi. A nézőtéren érezhetően hasonló arányban vannak azok, akik már túl vannak a beavatáson, és azok, akik itt, a Katona színpadán találkoznak először Pintér világával. Az utóbbiak jártak jól.

Mi viszont az előbbi csoportba tartoztunk.

Az Erdélyben játszódó Parasztopera egy klasszikus sorstragédiát emel egy falusi lakodalom helyszínére, ahol mind a menyasszony, mind a vőlegény családjának bűnös titkai éppen a menyegző napján kerülnek napvilágra. A népi kultúra motívumai, az énekes beszéd és a groteszkül szókimondó szöveg tűpontos dramaturgia és az idősíkok mesteri kezelése esszenciáját adja a pintéri színháznak. És pontosan ez az, amely annak ellenére képes volt működtetni és élvezhetővé tenni a temesváriak előadását, hogy az meg sem közelítette a jelenleg az Átriumban futó eredeti változat színvonalát.

9Fotó: Bíró Márton
Képeinkért kattintson!

A probléma csak részben keresendő a vendégtársulat tagjai között egyenetlenül elosztott tehetségben. Pintér Béla ugyanis saját színészeire és önmagára írja a szerepeket, ezért is térnek vissza a mai napig a régi darabok előadásaiba az alkotóműhelytől azóta távol került művészek is, sőt az új beállók is csak a társulat beavatott tagjai közül kerülhetnek ki. Így a más esetben indokolatlan összehasonlítástól ezúttal nem tudunk eltekinteni.

Szikszai Rémusz rendezői ötletei jobbára a fazonigazítás szintjén maradnak, Pintér instrukcióit tiszteletben tartja, ugyanakkor részben alternatív befejezést ad a darabnak, a múltban megbújó tragédia a jelenben folytatódik. Az egyetlen zavaró körülmény a színlapon karvezetőként szereplő „néma narrátor”, azaz Mátyás Imre Zsolt, aki funkciótalanul jön-megy a színpadon, de meglepően szőrös mellkasán kívül nem sokat mutat nekünk. Annyi szükség van rá, mint váltókezelőre a buszpályaudvaron. A temesvári Parasztopera legjobbja egyértelműen a Tündérkét, azaz a menyasszony anyját játszó Éder Enikő. Noha Szalontai Tünde eredeti alakítását ő sem képes elhomályosítani, de színpadi jelenlétben, virtuozitásban Éder kollégái felett áll. Tokai Andrea a vőlegény anyjaként agilis, parasztasszonyt hoz, más úton indul el, mint a pesti előadásban játszó Baranyai Szilvia, de biztonságban megérkezik. Molnos András Csaba cowboya jól megfelelt. Aszalos Géza állomásfőnöke érces hangjával Thuróczy Szabolcsot idézi, de meg nem közelíti. Balázs Attila a vőlegény apjaként inkább a komikus oldalt domborítja ki. Roland szerepében Kiss Attila nehéz feladatot kap, hiszen ez Pintér saját szerepe, eleve nagy hátrányból indul. Keveset hoz be belőle. A többiekről most nem írnánk.

7Fotó: Bíró Márton
Képeinkért kattintson!

Varga-Járó Ilona díszletében helyes kis geg a mélyhűtőben ülő malac. A zenekar jól beszéli Darvas Benedek zenei nyelvét. Pintér-rajongóknak ez az előadás biztosan nem lesz a kedvencük. Nekünk a Parasztopera Pintér Béláék nélkül olyan, mint a Dallas Bobby nélkül. És mégis örülünk, hogy létrejött. Ha a kortárs magyar dráma egyik legfontosabb alkotójának műve repertoáron van Temesváron, az jó és fontos dolog. 

(Interjúnk Pintér Bélával itt.)

katona józsef színház parasztopera szikszai rémusz pinter bela temesvári csiky gergely színház

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr1005660043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása