Hír Interjú Kritika Riport

2015. december 01. 16:14, madainyer

„A szerelemnek nincsen neme”

Folyamatos izgalom, váratlan csavarok, emlékezetes alakítások és egy jó szelet mascarpónés sajttorta. Rejtélyes viszonyok a Rózsavölgyi Szalonban.

EDV 6151
Fotó: Éder Vera / Rózsavölgyi Szalon

Két férfi ül, áll, fut, beszélget, kiabál, gyűlöl és szeret. A Rózsavölgyi Szalon kávéházi, mégis intim terében figyeljük Hirtling István és Lábodi Ádám impulzív játékát. Ritka színházi csemege van műsoron, Eric-Emmanuel Schmitt, a francia-belga drámaíró különleges hangulatú társalgási drámája, a Rejtélyes viszonyok. Tizenöt éve Huszti Pétert és Rátóti Zoltánt bámultuk síri csendben, most ismét hallgatunk, megállnak a süteményes villák a levegőben. Erik Larsen, újságíró (Lábodi Ádám) interjút készíteni érkezik a norvég szigetre, ahol a visszavonultan élő Nobel-díjas író, Abel Znorko fogadja. A két férfi párbaja azonnal elkezdődik, a nagyképű, az érzelmeket látszólag csak saját könyvéből ismerő írófejedelem, és a kisvárosi hírlapíró viadalából csak az utóbbi jöhetne ki vesztesen, ám a történet ennél sokkal komplikáltabb, illetve rejtélyesebb.

EDV 6262
Fotó: Éder Vera / Rózsavölgyi Szalon

Nehéz spoilerezés nélkül írni erről a fordulatos és magával ragadó, pontos hatásmechanizmus szerint működő darabról, mindenesetre bár két férfi beszélgetésének vagyunk tanúi, a Rejtélyes viszonyok középpontjában a nő áll, a szerelem, a szenvedély, a pusztító és az építő érzelmi vihar, amely örökre megváltoztatta és összefonta a két férfi sorsát. Kolos István rendezésében a két színész sokszínű, sokarcú alakításokkal teszi igazi színházi élménnyé az estét. A megszállottan szelíd Larsen és a legőszintébb érzéseit titokban megélő Znorko viszonyrendszere többször is új értelmet nyer, a két elsőre ismeretlennek tűnő ismerős kapcsolata egyre meglepőbb irányokat vesz.

Alain Delon egykori színházi szerepében a sármosan öregedő Hirtling István kitűnően mutatja be, hogy a dölyfös írófejedelem élete hogyan áll visszamenőleg is a feje tetejére szűk másfél óra leforgása alatt. Lábodi Ádám, akinek a tekintetében is ott ül a szent megszállottság, amikor a titkokat hozó Larsen bőrébe bújik, egyenrangú partnere a játékban.

Schmitt dramaturgiai pontossággal szerkesztett szövege a Rózsavölgyi Színpadán nem hagyja lankadni a figyelmet. A Rejtélyes viszonyokat nem magas kultúra, de a nézővel való eszes játék magasiskoláját mutatja be.

EDV 6388
Fotó: Éder Vera / Rózsavölgyi Szalon

Egy rövid, de tartalmas este után feltöltődve fizetjük ki a mascarponés tortát. A Rózsavölgyi emeletén nem csak a gyomor jár jól.

lábodi ádám hirtling istván rózsavölgyi szalon kolos istván rejtélyes viszonyok eric-emmanuel schmitt

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr908121600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása