Hír Interjú Kritika Riport

2013. szeptember 23. 23:58, madainyer

Nem baj, hogyha fáj, nem baj, hogyha fáj

Egyszerre nosztalgikus és modern előadással köszönti az idén 40 éves Képzelt riportot a Vígszínház. A Popfesztivál40-et azok fogják igazán értékelni, akik látták az 1973-as ősbemutatót, de a fiatal nézőket sem üldözik el a Szent István körútról.

pop40.jpg

Tapsrend rendezővel

Csaknem minden színház életében születnek legendás előadások, generációs élmények, amelyekre valahogy másként emlékezünk, mint a többire. Ilyen legenda a Katona József Színház egykori Három nővére, vagy éppen az a legendás kaposvári Marat halála. És éppen ilyen a Vígszínház számára a Déry Tibor kisregényéből született Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical – Presser Gábor zenéjével, Adamis Anna dalszövegeivel.

A Képzelt riport egyszerre volt meghatározó a színház akkori fiataljainak (Almási Éva, Tahi Tóth László, Balázs Péter, Kern András, Kútvölgyi Erzsébet, Egri Márta, Béres Ilona, Lukács Sándor és még sokan) és saját korosztályuk nézőinek. Ma hatvanas éveiket tapossák együtt.

A színház élén újrázni vágyó Eszenyi Enikő ennek a kultuszteremtő előadásnak és a Várkonyi féle Vígszínháznak állított emléket Popfesztivál40 című múltidéző keresztmetszettel. A szűk másfél órában a társulat fiatal színészei idézik meg a Képzelt riport legerősebb jeleneteit, éneklik el a leginkább slágerré lett dalokat; csatlakozik hozzájuk Almási Éva és Tahi Tóth László, akik hol a régi szerepüket húzzák magukra, hol más karaktert alakítanak, időnként pedig kiugranak az előadásból, hogy együtt emlékezzenek az ezért hálás közönséggel.

Eszenyi Enikő jó ízléssel keverte az 1973-as előadás iránti nosztalgiát a modern színházi eszközökkel. Dinamikus koreográfiával, áthangszerelt dalokkal és az óriásszínházban is intim környezetet teremtő kivetítő-technikával szól a fiatalabb nézőknek, a projektor ugyanakkor a múltidézés eszköze is: régi werkfilmek futnak a vásznon az egykori csapat külföldi turnéiról. Ahogy az idősebb színészek, mi is hol benne vagyunk a sztoriban, hol kívülről szemléljük azt. Tahi Tóth egykori és részben mostani szerepét, Józsefet most Telekes Péter hozza, két különböző színházi iskola mutatkozik meg ugyanabban a karakterábrázolásban. Esztert Almási Éva és lánya, Balázsovits Edit játsszák. Hatásvadász megoldás, de működik. Amikor Almási elfogyó hangon azt énekli, Valaki mondja meg, idősödő hölgyek pityeregnek. Nemcsak a Képzelt riport ifjúkorát könnyezik.

Bata Éva, Mészáros Máté, Péter Kata, Molnár Áron, Lajos András, Józan László, Géczi Zoltán, Gonda Kata és Kopek Janka eljátsszák, eléneklik, megidézik, megújítják a Popfesztivált, táncolnak, másznak (Füzér Anni vastraverzein), mikor mit kell. A nők melltartóra vetkőznek, és mindenki fesztiválkarszalagot visel: Eszenyi a jelenre kacsint.

Presser Gábor dalai, Adamis Anna dalszövegei 2013-ban már zeneirodalmi klasszikusként hatnak, de élnek, működnek ma is. A 70-es években a Képzelt riport bemutatója számos színpadi tabut döntött meg. A homoszexualitás, a kábítószerezés nyílt ábrázolása korábban elképzelhetetlen lett volna a Kádár-korszakban. Egy feltörekvő színészgeneráció berobbanása mellett emiatt is tartották korszakalkotónak az előadást. A mostani Popfesztivál nem válik majd legendává, de nem is célja. Szép múltidézés, és elfogadható magyarázat a fiataloknak: hát ezért rajongtak anyádék.

Fotó: Nol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr435530606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása