Hír Interjú Kritika Riport

2013. június 25. 11:54, madainyer

A világ 7 legcsúnyább színháza

Az évad véget ért, a nyári előadásokat még próbálják, de mi nem teszünk le színházszerető olvasóink szórakoztatásáról. Ezúttal körbenéztünk a csúnya színházak között. Hát, volt választék.

Görkoripálya a tetőn Bázelben

Theater_Basel2.jpg

A svájci Theater Basel 1975-ben épült, egy régi színházépület helyére: egy 1000 és egy 320 fő befogadására alkalmas színházterme van. Az intézmény, amely egyaránt ad otthont balett-, opera- és színházi bemutatóknak kívülről pont úgy néz ki, mint egy extrém görkorcsolyapálya. Nem véletlen, hogy a tetőn tartózkodni tilos.

Sztálinista parkolóház Houstonban

alley.jpg

A Texas államban található Houston ad otthont az Alley Theaternek. A színház épp úgy fest, mint egy félbehagyott bevásárlóközpont befejezetlen parkolóháza. A nagyterem 824, a kamaraterem 310 – a külsőségekre kevéssé adó – néző befogadására alkalmas. Az épület arculatát kilenc betontorony határozza meg, ezzel pedig bekerült a város tíz legkevésbé fotogén épülete közé. A listát a Houston Press újságírója állította össze, aki szerint az épület olyan, mintha Sztálin kedvenc építésze alkotta volna.

Szocreál a Temze partján

National_Theatre_London.jpg

A szocreál 1976-ban Angliát is elérte. A Temze partján akkor nyitotta meg kapuit a Royal National Theater, amely a Trippy.com szerint a világ tíz legocsmányabb épületének egyike. A színházkomplexum voltaképpen három különálló színházból áll. A legnagyobb, amelynek belső kialakításakor egy ókori görög színház volt a modell, összesen 1160 fő befogadására alkalmas és Laurence Olivier nevét viseli. A Lyttleton Theater 890, míg a Cottesloe Theaterben 400 néző tud jegyet váltani. Minket az angolok nemzeti színháza a margitszigeti Thermal Hotelre emlékeztet, bár utóbbi azért szebb. Képeslapra nem való.

Baltimore-i brutalizmus

Baltimore.jpg

A Baltimore-i Morris A. Mechanic Theater 1967-ben épült.Kritikusai szerint a brutalizmus stílusjegyeit viseli magán. Stílusa az 50-es években kialakult brutalizmus, amely kedveli a nyers anyagfelületeket: brit lapok szerint a világ egyik legcsúnyább épülete. Amellett, hogy rettenetes látványt nyújt, még csak nem is funkcionális: túl kicsi, a város színházlátogatói hamar kinőtték. Az épület kilenc éve üres, a tervek szerint rövidesen lebontják, mivel a város illetékes bizottsága nemrég megfosztotta műemléki védettségétől. Ezért a papírdoboz-kollázs külsejű ocsmányságért mi sem hullatunk könnyeket. Pedig anno Katherine Hepburn és Bob Hope koptatta a deszkáit.

Néva-parti pláza

Mariinsky.jpg

Még alig nyitott meg, máris támadások kereszttüzében áll Szentpétervár legújabb színháza, a Marinszkij 2. A XIX. századi palotákkal teli belvárosban valóban sajátosan fest a plázaszerű épület, amely egyébként a világ legmodernebb színházi technikájával van felszerelve, és 150 milliárd forintnak megfelelő rubelt öltek bele az építkezés tíz éve alatt. A megnyitón a nézőtéren Putyin ült, míg a színpadon Domingo állt. Minket leginkább az Örs vezér terei Árkád bevásárlóközpontra emlékeztet, bár az olcsóbb volt, de persze kisebb is.

Mutáns horgászbolt Dél-Angliában

aylesbury.jpg

A dél-angliai Aylesbury lakossága aligha tartja a város büszkeségének a Waterside Theatert. A helyiek szerint a folyóparti épület Aylesbury legnagyobb és egyben legrondább épülete. A mutáns balatoni horgászboltra emlékeztető 1200 fő befogadására alkalmas színházat 2010-ben nyitották meg olyan hírességek jelenlétében, mint a hazai tévéken agyonismételt Poirot-sorozat címszerepét alakító David Suchet vagy az egybegyűlteket videoüzenetben köszöntő ex-Monty Python, Eric Idle.

Eklektika vagy giccs a Duna partján

nemzeti.jpg

Ugyan idővel a város megbarátkozott vele, de legalábbis megszokta, a budapesti Nemzeti Színház sem indulhat jó esélyekkel épület-szépségversenyeken, bár a fentiek közül akad nem egy sokkal ocsmányabb. A 2002. március 15-én átadott Duna-parti színházépület minimum eklektikus, de sokak szerint egyszerűen ízléstelen giccs. A választások előtt átadott intézmény esztétikai megítélése erősen függött a véleményformáló politikai szimpátiájától. Érdekes módon, ez az épület belsejében zajló előadásokkal kapcsolatban is hasonlóan alakult. 

További csúnya színházakat szívesen fogadunk a Ványa bácsi facebook-oldalán!

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr685376485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása