Hír Interjú Kritika Riport

2013. június 15. 20:00, madainyer

Eszenyi Enikő a POSZT abszolút győztese

Kiosztották a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait. A Vígszínházé lett a legjobb előadás, Eszenyi Enikő pedig színészként is örülhet: a szakmai és a közönség zsűri is neki ítélte a legjobb női alakítás díját. Az Örkény Színház Peer Gyntje is tarolt.

eszenyi2.jpg 

A Jóembert keresünk vígszínházi előadása lett a szezon legjobbja az idén tizenharmadszor megrendezett Pécsi Országos Színházi Találkozón. (kritikánk az előadásról itt). A Michal Dočekal rendezésében bemutatott Brecht-dráma főszereplője, Eszenyi Enikő kapta a legjobb női alakításért járó elismerést. A legjobb rendezés kategóriájában Mundruczó Kornél győzött John Maxwell Coetzee Szégyen című regényének színpadi adaptációjával, amelyet ő maga jegyez. A Proton Színház produkciója a Trafó Kortárs Művészetek Házából érkezett a POSZT-ra.

A legjobb férfi főszereplő az Örkény Színház társulatának tagja, Polgár Csaba lett (interjúnk itt), aki Henrik Ibsen Peer Gyntjének címszerepében érdemelte ki a díjat (kritikánk itt).

A legjobb női és férfi mellékszereplőnek járó elismerés egy-egy erdélyi művésznek jutott. Székely Csaba: Bányavakság című darabjának marosvásárhelyi előadásában nyújtott alakításáért Nagy Dorottya és Bányai Kelemen Barna érdemelte ki a zsűri díját.

Ágh Mártont a Trafó Szégyen című előadásának díszletéért, Nagy Fruzsinát pedig az Örkény Színház Peer Gyntjének jelmezeiért díjazták. A legjobb dramaturg idén Gáspár Ildikó lett, aki két versenydarab előkészítő munkálataiban (Amphitryon – kritikánk itt, Peer Gynt) is részt vett.

A zsűri különdíjjal ismerte el Matkó Tamás munkáját, aki a Peer Gynt előadásához szerzett zenét.

A színész zsűri (Egri Márta, Tóth Auguszta, Haumann Péter) a legjobb női alakítás díját Ecsedi Erzsébetnek (interjúnk itt), a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészének ítélte April De Angelis: Színésznők című drámájában (kritikánk itt) nyújtott alakításáért. A legjobb férfi alakításért járó elismerést Hunyadkürti György, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze kapta, ő Martin McDonagh: Vaknyugat című darabjában (kritikánk itt) játszotta az egyik főszerepet.

Szintén a színész zsűri döntött a legjobb 30 év alatti színésznek járó Fidelio-díjak odaítéléséről. Idén Lovas Rozi (Tennessee Williams: A vágy villamosa – Miskolci Nemzeti Sínház) és Tenki Réka – interjúnk itt (Heinrich von Kleist: Amphitryon – Nemzeti Színház) lettek a díjazottak.

A közönség zsűri díját Eszenyi Enikő kapta a Vígszínház Bertolt Brecht: Jóembert keresünk című színművében nyújtott kiemelkedő alakításáért.

Fotó: Vígszínház

A bejegyzés trackback címe:

https://vanyabacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr235362928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása